Cea mai lungă baghetă din lume. Războiul brutarilor din Franța și Italia
0Brutarii parizieni și-au redobândit titlul în fața rivalilor din Italia, la cea mai lungă baghetă din lume. În anul 2019, italienii au copt o baghetă lungă de aproape 133 de metri, cu care doborâseră recordul mondial.
În ultimii cinci ani, Italia se putea lăuda cu privire la cea mai lungă baghetă din lume. Deși este un preparat reprezentativ pentru Franța, recordul a fost deținut de un grup de brutari din Como, Italia, potrivit The Guardian.
Francezii nu au vrut să lase lucrurile așa, ci s-au pus pe treabă. Duminică, o echipă de 12 brutari francezi s-au hotărât să-și ia revanșa. Au petrecut ore întregi la frământat, modelat și copt, croindu-și drumul înapoi spre victorie.
Bagheta măsoară peste 140 de metri
Aproximativ 14 ore mai târziu, eforturile lor au fost declarate un succes.
„Recordul mondial pentru cea mai lungă baghetă a fost doborât”, au scris reprezentanții municipalității Suresnes, din suburbiile de vest a Parisului, pe contul de socializare. „Bagheta făcută astăzi în Suresnes măsoară 140,53 m!!!!”
Brutarii au început munca încă de la ora 3 dimineața, în speranța de a bate recordul existent, de 132,62 metri.
Deși se crede că aproximativ 320 de baghete sunt vândute în fiecare secundă în Franța, isprava Italiei din 2019 nu a fost o premieră. Țara mai revendicase titlul în anul 2015, cu o baghetă de 122 de metri, coaptă la Expo din Milano. La vremea respectivă, aceasta a fost certificată ca fiind un record.
„În Italia?”, a declarat un localnic pentru ziarul Le Parisien săptămâna aceasta, când ieșea dintr-o brutărie, cu bagheta bine înfiptă sub braț. „E o nebunie. Dacă există un record care ar trebui să aparțină Franței, acesta este.”
Zis și făcut! Sentimentul a avut ecou în rândul brutarilor care s-au adunat pe puntea de observație Terrasse du Fécheray din Suresnes, unde încercarea lor de a doborî recordul s-a desfășurat pe fundalul priveliștilor Parisului ș a Turnului Eiffel.
„Sper că vom putea recupera recordul pentru Franța”, a scris Sylvain Lecarpentier, unul dintre cei care au participat, într-o postare pe rețelele de socializare, înainte de eveniment.
Într-o declarație de publicitate a evenimentului, organizatorii au expus provocarea obositoare cu care s-au confruntat brutarii: „Aluatul va fi frământat, modelat la fața locului și apoi copt în fața publicului într-un cuptor rulant sub un cort. Va fi făcut după regulile artei, cu făină de grâu, apă, drojdie și sare ca singure ingrediente.”
Bagheta, care trebuia să aibă o grosime de cel puțin 5 cm pe toată lungimea sa, era de așteptat să dureze aproximativ opt ore pentru a se coace. După aproximativ 13 ore de când brutarii au început munca, municipalitatea a spus că bagheta este completă.
„Acum marea întrebare este: cât de mare este #bagheta noastră?”, a fost întrebarea adresată pe rețelele de socializare, însoțită de o fotografie a baghetei în timp ce era măsurată.
Ulterior, bagheta a fost tăiată și împărțită în rândul publicului, dar și oamenilor care locuiesc pe străzile din Suresnes.